Pannkakor både svenskt och Amerikanskt

Pannkakor både svenskt och Amerikanskt

Pannkakor är någonting som många ser som något av det mest svenska du kan äta, och det kan mycket väl vara så – även om man inte direkt säkert kan säga att pannkakor kommer från Sverige ursprungligen. Ett som är säkert är dock att pannkakor är någonting som vi har ätit länge. Det finns arkeologiska bevis som tyder på att olika sorter av pannkakor troligtvis var en av de mest tidiga och utbredda spannmålsmat som åts i det förhistoriska samhället. Och ser man till innehållet så är det väl inte heller så konstigt? 

Det är dock skillnad på den klassisk svenska pannkakan och den Amerikanska pannkakan. Där kallas pannkakan för pancake, och man har ofta lönnsirap och/eller smör på den. I USA så har man också bakpulver i smeten, och det gör att pannkakan jäser under gräddningen, så att den blir något tjockare. De kan också servera pannkakan med korvar och ägg, vilket i Sverige känns något underligt.

Pancake vs Pannkaka

Här äter vi ju oftast pannkakan på torsdagar, efter ärtsoppan, så amerikanernas sätt att äta kan kännas väldigt främmande. Men även här i Sverige finns det flera olika varianter på hur pannkakan ”ska” stekas. Och det är verkligen många som har åsikter kring hur de faktiskt ska göra. Självklart är det som så att det är en smaksak, och vi har nog alla vår historia med oss när vi steker. Mamma eller pappa har lärt oss hur man gör den, och det håller man fast vid. Men sen kan man ju också ta sig in på nätet för att hitta olika recept på pannkakan. Viktigast är det att få pannkakssmeten rätt, för misslyckas du med den så blir det lätt  fel. På http://www.matklubben.se/recept/pannkakssmet kan du hitta hur du lyckas med smeten till pannkakan. Kolla också in den här artikeln om ”Amerikanska pannkakor med blåbär”, som gör att det nästan rinner saliv ur mungiporna när man läser. Kanske ska du testa att göra en svensk pannkaksversion och tävla mot den amerikanska? Låt dina vänner provsmaka för att se vilken de gillar mest!

Vattnas det i munnen av att se den här bilden? Laga då dina pannkakor redan idag!

 
 

Comments are closed.

 
 
 

Copyright © 2018 SvenskAmerikanska.